HU-1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM park II. emelet   

A FOGÉRZÉKENYSÉG OKAI

 A FOGÉRZÉKENYSÉG OKAI

A szabaddá váló fogfelszín miatt kialakuló érzékenység sajnos nem ritka probléma fogaink rendszeres ápolása mellett sem.
A fogérzékenység esetén a fogbél, azaz a fog ideg a dentin tubulusain keresztül kapcsolatba kerül a szájüreggel, ezért a fogak érzékennyé válnak.
A dentinben futó csatornák normál esetben a zománccal, a gyökér cementel,  illetve az íny által vannak védve .
A  fogzománc kopás, illetve fogszuvasodás esetén , vagy ínysorvadáskor a csatornácskák szabaddá válnak.
A szabaddá vált dentin felszín a külső ingerekre fájdalommalválaszol. A fájdalmat a dentin-csatornácska továbbítják a fogidegfelé. A fogérzékenység leggyakrabban azokat érinti, akik túl gyakran, kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen mosnak fogat,
vagy nem megfelelő a szájhigiéniájuk, esetleg ínygyulladásuk vagy dohányzás által kiváltotta fogínysorvadásuk van.
A kialakuló érzékenység estén hidegre, melegre, édesre, sósra, illetve mentolos jellegű  ízekre reagálhatnak fogaink fájdalommal.

A FOGÉRZÉKENYSÉG KEZELÉSE

A fogérzékenységet többféle képen kezelhetjük. Ha a fogorvosi rendelőben szakembereink megállapították, hogy a fog ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor speciális fogkrém használata is elegendő lehet. A fogérzékeny  csökkentésébe hatékony terápia az ecsetelés, vagy a lézeres kezelés. A fogérzékenység kialakulásának elkerülése érdekében nagyon fontos a prevenció,  mely megfelelő  fogmosással és száj higiéniával, rendszeres fogászati szűrővizsgálattal valósítható meg.