HU-1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM park II. emelet   

FOGAK PÓTLÁSA

A FOGHIÁNY

A fog az esztétikum mellett, sokkal lényegesebb gyakorlati feladatok ellátásáért is felelős, mint például a rágás, vagy a hangképzés.
A foghiány további elváltozásokat is okozhat, így a fog pótlása már egyetlen hiányzó fog esetén is nagy jelentőséggel bír.
Lényeges, hogy fogvesztés esetén minél előbb megtörténjen a hiányzó fog pótlása, mert így állítható vissza maximálisan az eredeti állapot, és előzhető meg minden további elváltozás

A FOGPÓTLÁSOKAT KÉT NAGY CSOPORTRA OSZTHATJUK:

1. RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK:

  • korona, vagy híd
  • gyökércsapos fogművek

2. KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK (KIVEHETŐ FOGSOR):

  • részleges kivehető pótlás
  • teljes kivehető pótlás

Abban az esetben készítünk rögzített pótlást, koronát, ha egy fogunk olyan mértékben károsodott, hogy fogtöméssel már nem lehet helyreállítani a rágóképességet. A korona többféle anyagból készülhet. A mai gyakorlatban a fémkerámia korona és a cirkón kerámia a legelterjedtebb. Hasonló megoldással, híd alkalmazásával teljesen hiányzó fogat is lehet pótolni. Ebben az esetben a hiányzó fog szomszédos fogai kerülnek lecsiszolásra és azok segítségével, Amennyiben a foghiány szomszédos fogai épek, nem javasoljuk azok lecsiszolását. Ilyen esetekben alkalmazzuk a fogbeültetést (implantátumot).  Ugyancsak implantátum alkalmazása javasolt ha a foghiány közvetlen közelében nincs megfelelően terhelhető fog ami pillért képezhetne a híd számára.