HU-1123 Budapest, Alkotás utca 53. MOM park II. emelet   

FOGFÁJÁS

 

A FOGFÁJÁS LEGGYAKORIBB OKAI:

A fogaink és a körülöttük lévő szövetek változatos módon képesek jelezni számunkra, ha kóros folyamatok játszódnak le. Az esetek döntő többségében a fogszuvasodás a kiváltó ok. Amikor már olyan mértékű a zománc veszteség, hogy a külső hatásokra az idegek érzékennyé válnak (hidegre, melegre, savas ételekre, italokra). Ilyenkor általában egy egyszerű fogtöméssel megmenthető a fog. Azonban ha a fogfájás külső inger nélkül is jelentkezik, időszakosan vagy folyamatosan, akkor szükségszerűvé válhat a gyökérkezelés. Amennyiben azonban a gyulladás már tovább terjedt a körülötte lévő szövetekre, csontra is, az feszítő érzéssel, duzzanattal párosul, ilyen esetekben a rezekció lehetősége is felmerülhet, bár erre csak ritkán kerül sor.

A bölcsesség fog is gyakran okozhat fájdalmat, amennyiben az éppen kibújni készül, vagy ha a előtörésükben akadályozza valami őket. A röntgenfelvétel kiértékelése után, amennyiben a bölcsesség fogak fekvése indokolja, sebészeti beavatkozással eltávolítjuk azokat. A gyorsabb gyógyulás érdekében lézeres kezelést ajánljuk, utókezelés gyanánt. Gyakorta fogfájásnak ítélik meg a fog tartószerkezetének betegségei miatt kialakuló fájdalmat. Ekkor a fogak jellegzetesen oldalirányú erőhatásra (kopogtatásra) mutatnak érzékenységet. A fogfájás megelőzésének legjobb ellenszere a helyesen végzett napi minimum kétszeri fogmosás, ezáltal a megfelelő szájhigiénia fenntartása, illetve a rendszeres szűrővizsgálatok.
Az időszakos ellenőrző vizsgálatok, kiemelten fontosak, ugyanis az időben észlelt elváltozások, illetve azok időben megkezdett kezelésével sok szenvedéstől kímélheti meg önmagát.